2021. január 31., vasárnap

Igazi ritkaság!Retro hatalmas NOS közeli Benrus billegőmotoros óra az 1970-es évekből.(Cal:ESA 9158) - Jelenlegi ára: 39


A Benrus egy amerikai óragyártó  társaság, amelyet 1921-ben New York Cityben órás javítóműhelyként alapítottak a  román-amerikai Benjamin Lazrus két testvérével. A Benrus karórákat évtizedek óta viselik az Egyesült Államok katonái, a második világháborútól Vietnamon keresztül.
Az 1920-as években a vállalat átalakult az órák javításáról az órák gyártására és a kész órák összeszerelésére, az importált belső alkatrészek felhasználásával, a La Chaux-de-Fonds-ból, Svájcból a második világháború alatt a vállalat abbahagyta az órák gyártását és átvette a lőszerek és hadi időmérő rendszerek gyártását. Az 1940-es és 1950-es években Benrus kiadta a Sky Chief-t (kronográf), a Dial-a-Rama-t óráját.
Az 1950-es évek elején Benrus kudarcot vallott a nagy elenség Hamilton felvásárlásánál a később jogilag vesztett a Hamiltonnal szemben, amelyben Benrus megvásárolta a Hamilton részvényeket az irányítás céljából.
A társaságot 1967-ben eladták Victor Kiamnak, később a Remington Razors-nak. Az elkövetkező tíz évben a társaság a kedvezőtlen japán karórákkal szembeni versenyben szenvedett, Benrus 1977-ben csődöt nyújtott be. A társaság ebből adódott átszervezés után, amely közös vállalkozási megállapodás megkötését jelentette a Wells és a Roka Watch Company között. Ezt követően a társaság forgalmazott órákat, Benrus és Sovereign két márkanév alatt, a közös vállalkozáson keresztül fizetendő jogdíjak függvényében. 1984-re a társaság átvette a Wells-Benrus Corp. nevet, és egy csődmegállapodás alapján működött, ahol a társaság 12 millió dolláral tartozott Victor Kiamnak, és további pénzforrást keresett  működés fenntartásához.
A Benrus márkát a Wells-Benrus társaságtól a chicagói Clinton Watch Company vásárolta meg, amely üzleti névvel Benrus Watch Company lett. Irving Wein, a tulajdonos eljuttatta a Benrus órákat olyan nagykereskedőkhöz, mint a Walmart, a Kmart, a Sears, a JC Penney, valamint a nagyobb katalógusok, mint például a Spiegel és a JC Penney. A Benrus márka az 1980-as és 1990-es években virágzott, amíg eladták a Gruen Watch Co. -nek, amelyet hamarosan az M. Z. Berger, az óraimportőr, amely korábban megszerezte az Elgin és a Waltham márkákat is.
A billegő motoros  óra.
 A XX. század közepétől több konstrukció született, amely megpróbálta az óra felhúzását elektromos árammal megoldani. Ez stabil óráknál nem is volt gond. Ezek esetében a szokványosnak tekinthető óramű rugóját egy kis villanymotor húzza fel időnként. Mivel a motor meglehetősen nagy nyomatékot kellett, hogy kifejtsen, miközben az idő nagyobb részében nem dolgozott, ezért itt viszonylag nagy méretű villanymotor, vagy nagy áttétel kellett. Ennek helyigénye miatt kar és zsebórába nem építettek ilyen mechanizmust. Fali és ébresztőórákban azonban elterjedt, hálózati táplálású kivitelek is léteztek. Kifejezetten karórák számára fejlesztették ki a billegő-motoros mechanikákat. Ezek egy kis elektromágnessel "lengették" a billegőt, és az óramű gyakorlatilag fordított üzemmódban működött, tehát nem a rugó lefutását gátolta a gátszerkezet a billegővel, hanem a lengő billegő mozgatta a szerkezetet egy kilincsművel. Az elektromágnest eleinte egy kis érintkező vezérelte, amelyet a billegő zárt minden lengésnél. Baj volt azonban az, hogy az érintkező hamar tönkrement, valamint az, hogy az elem állapotától függően eltérő impulzust kapott a billegő. A 50-as évek végétől a tranzisztor mint kapcsolóelem megjelenése végre kiiktathatóvá tette a mechanikus érintkezőket, és egy egyszerű kapcsolással az elem kimerüléséig egyenletes impulzus átadását tette lehetővé. Működése:
Az billegőre rá van erősítve  állandó mágnes lapocska, amelyet az ellensúly egyensúlyoz ki.
A  vezérlő vasmag a  tekercsen keresztül a  tranzisztor által vezérelt árammal mozgásban tartja a billegőt.  
A konstrukció azonban még mindig nem volt az igazi. Problémát okozott az, hogy a mutatószerkezet működéséhez szükséges energiát a billegőtől kellett elvonni, és ez durvábban kidolgozott (olcsóbb) szerkezetnél erősen zavarta a billegő szabad lengését (izokronizmusát), emellett a korabeli higanyoxid elemek meglehetősen rövid életűek voltak az aránylag nagy áramfelvételű órában. A billegő kiegyensúlyozását és hő-kompenzációját nagyban nehezítette a billegőre szerelt mágnes és ellensúly. A konstrukció érzékeny a mágneses térre is. Ugyanakkor a tranzisztoros táplálásnál a billegő mindig egyenletes lendítőnyomatékot kapott, amely nagyon jót tett a pontosságnak. Az ilyen órák pontossága precíz kivitelnél elérhette a napi 1-4mp pontosságot, amivel a legprecízebb automatikus felhúzású órák versenytársai lettek. Mire azonban a konstrukció összes problémáját megoldották, addigra megjelentek a még nagyobb pontosságot nyújtó hangvillás és kvarc óraszerkezetek, amelyek egyéb műszaki előnyöket is nyújtottak. Ezért - bár a 60-as évekig ezek az órák elterjedtek voltak - az olcsóbb kvarcórák megjelenése gyakorlatilag elsöpörte őket a piacról. Mára az ilyen szerkezetű órák gyűjtők keresett darabjaivá váltak.
Gyűjteményből kihagyhatatlan de hordásra sem utolsó szép extrém ritka nagyméretű retro Benrus  Electronik Citation (Cal . ETA-ESA 9158) dupla naptáras billegő motoros óra NOS közeli állapotban*  az 1970-es évekből acél és bőr szíjjal !
*A NOS egy angol rövidítés (New old stock) amit régi óráknál használnak.
Ez azt jelenti nagyjából, hogy "régi de még új darab"
Az órához jár egy nagyon szép aranyozott szíj ami kb 19-es csuklóméretig jó és adok hozzá egy nagyon szép minőségi barna bőr szíjat is ami nagy csukló méretre is jó.
Kihagyhatatlan gyűjteményi darab!
Mérete: 41mm korona nélkül!!
Gyönyörű  hibátlan számlap szerelt indexekkel. Szép nagyméretű aranyozott  tok acél hátlappal. Dupla Dátum kijelzés.. Működik. Igazi gyűjteményi darab lehet de hordásra sem utolsó ez a  nagyon ritka Benrus óra . A képek magukért beszélnek. Mérete: 41 mm korona nélkül.
Pontosság, járástartalék, megbízhatóság nem vizsgált, így erre garanciát nem tudok vállalni, ha az óra nem működik arra külön a leírásban felhívom a figyelmét.
Jó licitálást, kérem tekintse meg egyéb termékeimet is, a "felhasználó további termékei" -re kattintva!
Posta: 800 forint elsőbbségi ajánlva bubis borítékban.


Jelenlegi ára: 39 900 Ft
Az aukció vége: 2021-02-01 00:46 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése