2019. október 28., hétfő

Extravagáns Rakéta a 70-80-as évekből - Jelenlegi ára: 1 Ft

Extravgancia.
A szovjetórák sokszor küllemükkel hívják fel magukra a figyelmet. Tapasztalatom szerint , főleg a 70-80-as években a tokformák és a számlapok sokszínűsége jellemezte a szovjet óraipart. A werkek addigra beváltak, túl sokat nem módosítottak rajtuk. Minek is, ha jól teljesítettek? Meg drága a fejlesztés. S a Szovjetunió a volt KGST tagországokkal kiegészülve nagy "piacot" jelentettek. Idézőjelben a piac, mert az exportra szánt óráik azok nem voltak elérhetőek a dolgozó nép számára.
S amikor egy használt, szovjetóra  a kezembe kerül, akkor sok kérdés motoszkál bennem. Miért nincs szervizelve? Miért van a végletekig elkopva a tok, a számlap? Mindenféle áthidaló megoldások, stiftek helyén drótok, stb. Borzalom. Alkatrészhiány, szakemberhiány. Az olcsóságot, amely relatív, nem sorolnám ide, mert rengeteg a gravírozott példány. Ez azt jelenti, hogy nagy becsben voltak tartva. Tehát a nép ennyire csóró lehetett anno. Itthon, mivel volt  a svájciórákból három márkából választék, volt  összehasonlítási alap, árban mindenképp. Tízszeres volt a szorzó a két ország órái között. Viszont amit itt lehetett kapni, azok minősége ordítóan nem volt annyival jobb mint egy szovjetóráé. Pláne az alap Doxák és a Cornavinok esetében.
Ezért, mintegy küldetéstudattól vezérelve helyére szeretném tenni a szovjetórák ár/érték viszonyát a  kategóriájukban azonos svájciakkal.
Ez az óra egy remek állapotban fennmaradt, szemet vonzó példány. Aki szereti az extravaganciát az most "tobzódhat". Remek werk, kiváló állapot. Gyors dátumváltás. Szervizelt, garanciális példány. Mérete 35 mm, kn. Kifejezetten buli óra, de farmernél elegánsabb ruhához tényleg "művésznek" kell lennie annak aki felveszi. Ára szíj nélkül értendő, mert ez az egyedi velúrbőr szíj nemolcsó. De drága legalább. Nagyot szólnak együtt.


Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2019-11-11 12:58 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése